O produktu
Levandule
Použití v kuchyni: džemy, ovocné moučníky, sušenky, zmrzlina, ryby, jehněčí (více)
Pozitivní účinky: zklidnění, aromaterapie (více)
Jiné názvy: dulenka, devandule, špikanard, špikrnát
Anglický název: lavender
Latinské jméno: Lavandula angustifolia
Používaná část rostliny: květy
Chuť a vůně: aromatická, těžká květinová, s nádechem bílého mýdla
Zeměpisný původ: Středomoří
Použití levandule v kuchyni
V kuchyni se levandule může přidat do džemů, ovocných moučníků nebo sušenek. Ve francouzské kuchyni najdete levanduli v receptech na úpravu ryb nebo jehněčího. Její aroma se využívá i při výrobě sirupů a likérů. Velmi jednoduše si můžeme připravit levandulový cukr. Do cukru krupice zamícháme květy levandule a uzavřeme na 1-2 týdny. Cukr, který velmi snadno přejímá cizí vůně, se aromatizuje a můžeme ho použít do čaje, kávy nebo na pečení.
Možné pozitivní účinky levandule
Levandule obsahuje silice, které působí fytocidně- potlačují růst bakterií (funguje jako rostlinné antibiotikum). Stimulují žaludek a slinivku a podporují správnou funkci střev.
Z levandule se připravují i masti a obklady. Ty pak pomáhají při zánětech nervů, revmatizmu nebo dně. Levandulové květy se používají do koupelí jako součást aromaterapie. Připisují se jí účinky jako zklidnění organizmu, uklidnění nervů, předrážděnosti, migrénách nebo nespavosti.
Osvěžující limonáda s příchutí léta, prázdnin a Provence. Jendnoduchý recept vhodný i pro vaření s dětmi.
Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.
Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.